Erik Pater (Groningen, 1976) groeide op in het Groningse Bedum. In Groningen heeft hij de opleiding gevolgd tot leraar basis-onderwijs en daarna in Leeuwarden de opleiding Management, Personeel en Arbeid. Van 2001 tot 2014 stond hij in Franeker en omstreken voor de klas in het basisonderwijs. Tegenwoordig werkt hij als Pedagogisch Medewerker bij een buitenschoolse opvang in Dronrijp.
Al op jonge leeftijd was Pater bezig met crea-tiviteit. Hij tekende, maakte pixel-posters op ruitjespapier en vouwde driedimensionale vormen van papier. Toen hij in 2006 voor het eerst schilderlessen bij kunstschilder Jaap van Dijk nam, ontdekte hij al snel dat hij een aardig talent had voor het realistisch schilde-ren. Hij ontwikkelde zich steeds verder en volgde later lessen bij Edgar de Cruijer en Martin Sijbesma.
Toen hij in in 2014 besloot zijn baan in het onderwijs op te zeggen, richtte hij zich meer op het schilderen en in 2016 startte hij zelf met het geven van schilderlessen voor cursisten. Na het coronajaar 2020 moest hij stoppen met het geven van lessen omdat het niet meer rendabel was, wegens coronamaatregelen en lockdowns.
Echter, waar de ene deur sluit, opent zich een andere. Pater kon zich toen meer richten op het maken van eigen werk. De klassieke ma-nier van schilderen maakte plaats voor meer figuratief en abstract werk. Pater ontwikkelde een eigen unieke stijl voor het maken van schilderijen en kunstwerken. Die stijl heeft tegenwoordig zijn voorkeur en hij werkt graag aan vernieuwende projecten. Paters authentieke stijl kenmerkt zich voornamelijk doordat het paneel (de panelen) waarop geschilderd is, eerst in stukken is gezaagd.
Erik Pater werkt vanuit zijn atelier en werkruimte aan huis in Franeker. Zijn kunstwerken krijgen steeds vaker een verhaal mee. “Door een verhaal of een denkwijze te koppelen aan een kunstwerk, ontstaat er voor mijn gevoel een extra laag. En er zijn nog legio verhalen en ideeën te verwezenlijken!” aldus Pater.
“Als je denkt dat je alleen bent, staan je vrienden om de hoek.”;
24 x 24 cm; olieverf op paneel en hout.
In eerste oogopslag zie je slechts één gekleurd vlakje tussen allemaal grijze vlakjes. Echter, als je de zijkant van het werk bekijkt, dan zie je dat er op de lijst nog meer gekleurde vlakjes staan. ‘Je staat er nooit alleen voor, ook al lijkt dat misschien wel zo.’ is de achterliggende boodschap.